Cultuurcafé Matthäus Passion Lezing

dinsdag 4 apr 2023
Van 20:00 tot 22:00 uur
De Wardborg
€ 7,50 (inl consumptie)
Maximaal 50
16+
dinsdag 4 apr 2023

Matthäus Passion Basics

Verraad, veroordeling en dood, maar boven alles ook liefde; hoewel het grootste deel van de tekst van de Matthäus-Passion bijna 2000 jaar oud is, is de boodschap nog steeds actueel.

De Matthäus-Passion vertelt het verhaal van Jezus’ laatste dagen. Hij wordt verraden, berecht, gekruisigd en begraven. De tekst is samengesteld door Picander, pseudoniem van Christian Friedrich Henrici, waarschijnlijk in nauwe samenspraak met Bach zelf. Als rode draad gebruikten ze het verhaal zoals verteld door de Evangelist Matteüs. Wanneer verschillende groepen of personen aan het woord komen, krijgen de zangers verschillende rollen toebedeeld – Christus, Judas, Petrus, een slavin, de leerlingen, de hogepriesters, het volk, de soldaten, enzovoort.

Bron en lees verder: Nederlandse Bach Vereniging

Dirigent en cantor-organist Piet Philipse neemt u aan de hand van muziek-fragmenten mee in de geheimen van de Matteüspassie. Piet Philipse studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. In 1960 startte zijn loopbaan als organist in de Gereformeerde Kerk te Tiel, eerst als invaller en van 1962 met een vaste benoeming, waarna benoemingen volgde in Goes (1964), Hilversum (1975) en in de Wilhelminakerk te Bussum (1985). In september 1967 komt de eerste benoeming als dirigent. (heel populair in die tijd een jongerenkoor). Benoemingen als cantor/organist in de daaropvolgende jaren volgen in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.

Om vast in de stemming te komen vindt u beneden een uitvoering van het ontroerende “Erbarme Dich” uitgevoerd door de Nederlandse Bach Vereniging. Gedirigeerd door Jos van Veldhoven. Soloisten: Tim Mead (Alto), Shunske Sato (viool).

Misschien vind je dit ook leuk…

Sjoelen

Sjoelen

Sjoelen in De Wardborg! Vanaf 18 Januari is er weer iedere twee weken een sjoelavond!Hou je van sjoelen en vind je...

Lees verder

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest