Vr Apr.28 Filmhuis De Wardborg

vr 28 apr 2023

Aanvang 19:30 uur

De Wardborg

€ 9,00 (inclusief 1 consumptie)

Maximaal 50

16+

vr 28 apr 2023

The Straight Story (1999)

Deze roadmovie van regisseur David Lynch is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 73-jarige Alvin Straight die in 1994 gedurende zes weken op een krakkemikkige grasmaaier door landelijk Amerika trok. Acteur Richard Farnsworth vertolkt in deze moderne odyssee de rol van Straight, een oude man die samenwoont met zijn volwassen dochter Rose (Sissy Spacek).

Wanneer hij op een dag te horen krijgt dat zijn broer Lyle (Harry Dean Stanton), met wie hij vanwege een ruzie tien jaar lang niet heeft gesproken, een beroerte heeft gehad, besluit hij om hem te gaan bezoeken in de hoop alle onenigheid aan de kant te schuiven. Straight is echter niet goed ter been en zijn ogen zijn te slecht om auto te rijden. Daarom gaat hij op weg met zijn oude grasmaaier en een aanhangwagentje om de tocht van enkele honderden kilometers van Iowa naar Wisconsin te overbruggen. Hoewel de trip die Straight maakt niet bijzonder spectaculair is, heeft zijn leven genoeg ups en downs gehad die zijn karakter een extra lading meegeven.

Hij ontmoet onderweg verschillende mensen met wie hij in gesprek gaat en vele anekdotes deelt.

Maar deze mensen hebben zelf ook een verhaal te vertellen, waardoor de film genoeg stof tot nadenken biedt. De kracht van de film schuilt dan ook in deze verfijnde gesprekken en de vriendelijkheid van de personen die Alvin Straight ontmoet.

Regisseur David Lynch, die bekend is geworden met films als The Elephant Man (1980), Blue Velvet (1986) en Mulholland Drive (2001), heeft de route van Iowa naar Wisconsin zelf afgelegd en mensen gesproken over de echte Alvin Straight.

Met deze film heeft Lynch een hartverwarmend verhaal afgeleverd over een bejaarde man die op zijn tergend langzame grasmaaier het Amerikaanse platteland doorkruist om zijn zieke broer te bezoeken, de ultieme vorm van emotioneel afscheid nemen en die door het gezelschap waarin hij verkeert telkens wordt geconfronteerd met zijn leeftijd en de eindigheid van het leven, zijn simpele leven. En als toeschouwer krijgen we hier en daar flarden inkijkjes in dat simpele leven.

Bron: Youtube

Misschien vind je dit ook leuk…

Vr Jan.27 Filmhuis De Wardborg

Vr Jan.27 Filmhuis De Wardborg

Into the Wild Filmhuis De Wardborg opent dit jaar met de prachtige Amerikaanse biografische dramafilm Into the Wild...

Vr Jan.27 KrantCafé

Vr Jan.27 KrantCafé

Welkom in het "Grand" KrantCafé! In Januari en Februari organiseert De Wardborg weer het KrantCafé. Kom elke...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest