Vr Feb.24 Filmhuis De Wardborg

vr 24 feb 2023

Aanvang 19:30 uur

De Wardborg

€ 9,00 (inclusief 1 consumptie)

Maximaal 50

16+

vr 24 feb 2023

Nomadland (2020)

Deze Amerikaanse dramafilm uit 2020 is een bewerking van het gelijknamige non-fictie boek van Jessica Bruder, dat in kaart brengt hoe steeds meer oudere Amerikanen, die onder de armoedegrens leven, als hedendaagse nomaden met een busje door het land trekken om een nieuwe baan te vinden.

De film werd geregisseerd door Chloé Zhao (The Rider) die eveneens het script voor haar rekening nam. Zij maakte een beeldbepalende tragedie over hedendaags Amerika, waarin Frances McDormand als de Amerikaanse Fern de hoofdrol vertolkt. Zij speelt een zestiger uit het kleine industrieplaatsje Empire, Nevada, dat na de economische crash van 2008 van de kaart wordt geveegd. Vrij letterlijk: het gehele postcodegebied bestaat enkele jaren later niet meer. Wanneer Ferns man vervolgens overlijdt, is er niets meer dat haar nog bindt aan haar in verval geraakte omgeving. Ze verruilt haar huis voor een omgebouwd bestelbusje en kiest voor een nomadisch bestaan op zoek naar tijdelijke klusjes, omdat ze anders financieel niet rond kan komen. En ze is niet de enige, want onderweg komt ze veel zestigplussers tegen die ook – soms noodgedwongen, soms vrijwillig – hebben gekozen voor een bestaan als moderne nomaden.

McDormand mat zichzelf kortstondig ook deze nomadische levensstijl aan. Ze bracht ongeveer een half jaar in haar eigen busje door en trok door zeven Amerikaanse staten gedurende de opnames van de film. Het levert een bijzonder authentiek beeld op van het leven langs de weg, mede omdat de andere nomaden die ze treft gespeeld worden door niet-professionele acteurs die versies van zichzelf vertolken.

Deze roadmovie langs een nieuwe economische frontier won een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en was met zes nominaties al op voorhand de grootste kanshebber bij de 93ste editie van de Oscars. Er werden maar liefst drie verzilverd: beste film, regie en vrouwelijke hoofdrol.

Een indrukwekkende, sfeervolle film die echter de onbegrensde melancholie niet kan verbloemen.

Bron: Youtube

Misschien vind je dit ook leuk…

Vr Jan.27 Filmhuis De Wardborg

Vr Jan.27 Filmhuis De Wardborg

Into the Wild Filmhuis De Wardborg opent dit jaar met de prachtige Amerikaanse biografische dramafilm Into the Wild...

Vr Jan.27 KrantCafé

Vr Jan.27 KrantCafé

Welkom in het "Grand" KrantCafé! In Januari en Februari organiseert De Wardborg weer het KrantCafé. Kom elke...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest