Vr Mei.26 Filmhuis De Wardborg

vr 26 mei 2023

Aanvang 19:30 uur

De Wardborg

€ 9,00 (inclusief 1 consumptie)

Maximaal 50

16+

vr 26 mei 2023

Paris, Texas (1984)

Deze roadmovie staat bekend als één van de beste films uit het oeuvre van de Duitse filmregisseur Wim Wenders. De openingsscène is legendarisch geworden: Een man in een verfomfaaid pak loopt door de woestijn. Hij draagt een baard van enkele weken en heeft een petje op tegen de zon. Veel meer dan dit hadden regisseur Wim Wenders en scenarioschrijver Sam Shepard niet toen ze in de zomer van 1982 aan het verhaal begonnen Een man die door de Mojave woestijn dwaalt, zonder dat duidelijk is waar hij vandaan komt of waar hij naar toe gaat.

De man, Travis Henderson (Harry Dean Stockwell) komt in een ziekenhuis terecht. Zijn broer Walt (Dean Stockwell) komt hem daar halen en wil graag wat antwoorden van hem hebben, want vier jaar lang heeft Travis niets van zich laten horen. Wat is er gebeurd? Waar is zijn vrouw Jane (Nastassja Kinski) gebleven? Al die tijd hebben Walt en zijn vrouw Anne (Aurore Clément) zich over Travis’ zevenjarige zoontje Hunter (Hunter Carson) ontfermd. Nu Travis onverwacht zijn rentree maakt worden de verhoudingen op scherp gezet, want Anne is verknocht geraakt aan Hunter.
Travis wordt door Walt en Anne in huis genomen en probeert te begrijpen wat er allemaal gebeurd is. Uiteindelijk beginnen Travis en zijn zoon Hunter aan een reis door het Amerikaanse zuidwesten om Travis’ lang vermiste vrouw op te sporen.

De film is een Frans/Duitse coproductie en werd opgenomen in de Verenigde Staten. Hoewel genoemd naar de plaats Paris in Texas, zijn daar geen opnamen gemaakt. De eerste scènes zijn opgenomen in Terlingua en de Mojavewoestijn.
Niemand minder dan Ry Cooder componeerde de filmmuziek, waarbij hij zich liet inspireren door het nummer Dark Was the Night, Cold Was the Ground uit 1927 van Blind Willie Johnson.

Paris, Texas kreeg lovende kritieken en won in 1984 een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes.

Hieronder alvast een sfeervol voorproefje.

Paris, Texas kreeg lovende kritieken en won in 1984 een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes.

Hieronder alvast een sfeervol voorproefje.

Bron: Youtube

Misschien vind je dit ook leuk…

Vr Jan.27 Filmhuis De Wardborg

Vr Jan.27 Filmhuis De Wardborg

Into the Wild Filmhuis De Wardborg opent dit jaar met de prachtige Amerikaanse biografische dramafilm Into the Wild...

Vr Jan.27 KrantCafé

Vr Jan.27 KrantCafé

Welkom in het "Grand" KrantCafé! In Januari en Februari organiseert De Wardborg weer het KrantCafé. Kom elke...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest