Hollands Glorie tijdens tweede DorpsPubQuiz Garderen

Team met de wijn op tafel

Door

Team ‘Met de wijn@tafel’ mocht vrijdag 18 maart de hoofdprijs in ontvangst nemen tijdens de tweede editie van de DorpsPubQuiz Garderen. Met een daverende eindsprint wist dit team de overwinning nipt naar zich toe te trekken. Goede tweede werd het team van ‘de BokkenBaauwers’, op de voet gevolgd door het team van ‘de Deurdauwers 2.’ met een mooie derde plek. Nieuwkomers ‘de Ouwendorpjes’ behaalden samen met het team van ‘6 Wijn Graag!!’ de vierde plaats.

Opnieuw kunnen organisatoren Coriene Bokhorst en Teunette Koffijberg terugkijken op een zeer geslaagde avond. Nadat in november de eerste editie van de DorpsPubQuiz gespeeld werd, moest er helaas, door corona, enkele maanden gewacht worden op het vervolg. Toen duidelijk werd dat de coronamaatregelen opgeheven zouden worden, planden beide dames onmiddellijk de data voor de drie resterende quizzen. Hoewel corona en griep nog wel invloed hadden op het niet deel kunnen nemen van enkele teams en deelnemers, bleek dorpshuis de Wardborg wederom een geschikte locatie voor dit evenement.

Het thema: ‘Een Hollandse Avond’ was goed voor een groot, letterlijk en figuurlijk, bont gemêleerd gezelschap. Aan het verzoek van de organisatie om in Hollandse outfit te komen had een groot deel van de deelnemers gehoor gegeven. Oranje en Delfts Blauw voerden dan ook de boventoon en met een tulpje en een schaaltje met kaas en worst op tafel werd het al snel gezellig. Ondertussen moest er natuurlijk ook nog gestreden worden door de 17 teams.

Speciaal voor deze avond hadden presentatoren Maarten- en Rik Bronkhorst een quiz samengesteld die, uiteraard, aansloot bij het thema. Hollandse vragen, Hollandse muziekrondes en ter variatie een Hollandse spellingsronde. De spellingsronde bleek voor veel teams een struikelblok. Is het nu trucendoos, truckendoos of trukendoos? Schrijf je nou minescuul, miniscuul of minuscuul? Gênant bleek al helemaal goed voor véél discussie. Wat moet het zijn: het dakje (circonflexe); umlaut of trema en hoort die nou op de e of op de a? Er bleken maar drie teams met de juiste spelling te zijn, hoe gênant! Opmerkelijk was wel dat het team van ‘de Bourgondiër(s)’ juist het woord etablissement dan weer niet goed gespeld konden krijgen…

Ook was er enige verwarring over welke Drentse plaatsnaam er in de officiële benaming van het houten leesplankje met de woorden aap-noot-mies zit. Het ging hier echter niet om de naam óp het plankje maar om de naam van de bedenker: hoofdonderwijzer Mattheus Hoogeveen. Niemand had deze vraag  goed en we houden het maar op een onduidelijke vraagstelling door de quizmasters.

De teams waren enorm aan elkaar gewaagd, de onderlinge verschillen bleken klein en er werd fanatiek gequizd. Dierbare en hechte familiebanden kwamen zichtbaar onder druk te staan en van enige genderneutraliteit was geen sprake. Broers en zussen streden om de familie-eer en bij enkele teams was er sprake van de jongens tegen de meisjes. Voor wat het waard is: in bijna alle gevallen trokken de dames aan het langste eind.

Wilgert Kok mocht zich na de individuele rood/groen ronde de slimste van de avond noemen. Hij ging naar huis met een pak stroopwafels en een zak Hollandse drop. De benaderingsvraag, geheel in het teken van een Hollandse traditie, ging over de 18 maart 2022 nationale pannenkoekendag. De vraag was: sinds welk jaar schrijven we pannenkoek in plaats van pannekoek? Hierop wisten twee teams het juiste antwoord te geven namelijk 1995. Om de winnaar van de benaderingsvraag te bepalen nam het team van ‘6  Wijn Graag’ het daarom, in een nieuwe benaderingsvraag, op tegen het team van ‘Met de Wijn@Tafel’. Er werd gevraagd een schatting te maken van het aantal Nederlanders met de achternaam Pannekoek. Hier bleek de uiteindelijke winnaar van de avond het dichtst bij het juiste aantal te zitten (11.000), zij kregen namens De Wardborg een rondje Hollandse bitterballen aangeboden. Wel kan je je op een avond als deze als bierdrinker af gaan vragen of je niet beter wijn kunt gaan drinken want: hoe meer wijn, hoe beter de antwoorden lijkt het.

Toen alle vragen gesteld en nagekeken waren werd de einduitslag bekend gemaakt. Duidelijk werd dat team ‘Met de Wijn@Tafel’ de hoofdprijs: een kaaswiel van 12 kg in ontvangst mocht nemen en team ‘Obelix’ de conclusie moest trekken dat ze hun teamnaam beter kunnen veranderen in team ‘Obelnix’.

Vooral dankzij de aanwezigheid van alle enthousiaste en fanatieke deelnemers en vele positieve reacties kan de organisatie terugkijken op een mooie avond. Ze zijn blij dat weer gelukt is een avond vol (ont)spanning, plezier en gezelligheid te organiseren. De zogenaamde ‘kinderziektes’ opgemerkt tijdens de eerste editie werden door de organisatie met het bestuur van de Wardborg besproken en voor zover mogelijk is hierin actie  ondernomen. Samen met Ebbo van Engelen werd het horecagedeelte herzien en stond er een groter team van geweldige vrijwilligsters in de keuken en bediening. Omdat het inschrijfgeld voor de Dorpspubquiz veel dekt, maar net niet alles, heeft de organisatie sponsoren gezocht en gevonden. Naast de oer-Hollands hoofdprijs: het kaaswiel van 12 kg, gesponsord door bouwbedrijf Van de Kolk BV uit Garderen, sponsorden Coöp Steert uit Garderen en sportschool Heerlijk Gezond uit Kootwijkerbroek de kaas en worsthapjes. Ebbo van Engelen (Culinair on Fire) heeft daarnaast nog geheel belangeloos extra meubilair, een koeling en diverse kleine onmisbare dingen als theedoeken, bloemenvaasjes en dienbladen ter beschikking gesteld.

Op 8 april aanstaande vindt de derde editie van de DorpsPubQuiz Garderen in dorpshuis De Wardborg plaats. Opgeven is helaas niet meer mogelijk omdat er zich al een maximaal aantal teams heeft aangemeld.  Hou voor informatie en de totale einduitslag de website www.dewardborg.nl en social mediapagina’s van dorpshuis De Wardborg in de gaten.

De uitslag

Plaats Teamnaam Team# Punten
1. Met de Wijn@Tafel 1. 70
2. De BokkenBaauwers 7. 68
3. De Deurdauwers 2. 11. 67
4. De Ouwendorpjes 8. 63,5
4. 6 Wijn Graag!! 4. 63,5
6. Team Compleet 6. 63
7. De Pottenbakkers 14. 62
8. Kweetnie 13. 61,5
9. Kokkies 9. 60,5
9. Obelix 16. 60,5
11. DamClubGarderen 15. 60
12. Daaroedi 12. 59
13. De Deurdauwers 1. 5. 58
14. Erratum 10. 53,5
15. Team Vaarkamp 2. 53
16. Wandelsubclub 3. 49
17. De Bourgondiërs 17. 48,5

Tekst geschreven door: Aleida Hekman

Misschien vind je dit ook leuk…

DorpsPubQuiz Garderen

DorpsPubQuiz Garderen

Flitsende start DorpsPubQuiz Garderen in 2023Afgeladen vol was het op...

Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsborrel Op 12 januari ontmoetten we elkaar op de...

0 reacties