Matthäus Passion met Piet Philipse

Door Rolf Eerens

di 4 apr 2023

Rolf Eerens

di 4 apr 2023

Een louterende ervaring

 

Een journalist schijnt ooit gezegd te hebben dat de Matthäus-Passion in Nederland de meeste uitvoeringen per vierkante kerkplavuis telt. Misschien is dat wel zo, want het muziekstuk weet elk jaar rond Pasen weer talloze mensen te beroeren.
Johan Sebastian Bach (1685 – 1750) schreef het voor de Goede Vrijdag dienst van 11 april 1727 in de St. Thomaskerk in Leipzig. Tijdens het leven van deze componist werd dit oratorium, dat gedragen wordt door een verteller, nog drie keer uitgevoerd. Daarna raakte het muziekstuk, samen met de rest van Bach’s muziek, in de vergetelheid.

Dankzij de vele uitvoeringen van dirigent Willem Mengelberg in Amsterdam en de Nederlandse Bachvereniging in Naarden is het luisteren naar de Matthäus-Passion in Nederland een geliefde traditie geworden.

Aan de hand van vele muziekfragmenten en afbeeldingen uit de partituur ontrafelde dirigent en cantor-organist Piet Philipse de geheimen van dit magistrale muziekstuk. En dat deed hij op een enthousiaste en bevlogen manier. Alle onderdelen van de Matthäus passeerden tijdens zijn lezing de revue: liefde, onrecht, vriendschap verraad, twijfel, berouw, medelijden, verdriet, de dood, acceptatie enz. Thema’s waar we als mens in meer of mindere mate mee te maken krijgen. Gedurende ruim twee uur nam Philipse het publiek mee in deze emotionele rollercoaster.

En net als bij een uitvoering van de Matthäus-Passion zelf, bleven de aanwezigen enigszins gelouterd achter.

Bekijk hier de Matthäus Passion van De Nederlandse Bach Vereniging opgenomen in april 2014 in de grote kerk van Naarden olv Jos van Veldhoven

Misschien vind je dit ook leuk…

DorpsPubQuiz Garderen

DorpsPubQuiz Garderen

Flitsende start DorpsPubQuiz Garderen in 2023Afgeladen vol was het op...

Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsborrel Op 12 januari ontmoetten we elkaar op de...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *