Spannende ontknoping DorpsPubQuiz Garderen

DorpsPubQuiz 4

Door

Na drie keer héél dicht bij te zijn geweest mocht team ‘Deurdauwers 1’ zich afgelopen vrijdag de grote winnaar van de DorpsPubQuiz Garderen noemen. Team ‘Met deWijn@Tafel’ werd, met een halve punt verschil, tweede en wist hiermee tevens beslag te leggen op de seizoenshoofdprijs. ‘Per Seconde Grijzer’, ‘Zes wijn graag’ en team ‘Obelix’ deelden een mooie derde plaats. Vooral Jasper van team ‘Obelix’ was erg blij met dit resultaat, het lek is boven volgens hem en hij ziet dan ook vol vertrouwen het nieuwe quizseizoen tegemoet.

Het was weer een avond vol bijzonderheden. Zo bleek Ellen Kool (team ‘6 Wijn Graag’) de dag ervoor 50 jaar geworden te zijn. Echtgenoot Herman (van team  ‘Kweetnie’) had, om dit heugelijke feit te vieren, op alle tafels een traktatie met een mooie afbeelding van Ellen gelegd. Voor Ellen, uiteraard blij en verrast, kon de avond niet meer stuk.

Een aantal teams hadden flink doorgeselecteerd. Zo bleken de ‘Damclub Garderen’ en de ‘Wandelsubclub’ alle overbodige teamleden thuisgelaten te hebben en hadden o.a. de ‘Vaarkampjes en ‘MetdeWijn@Tafel’ nieuwe teamleden aangekocht. Dit pakte alleen voor team ‘MetdeWijn@Tafel’ gunstig uit, de overige aankopen bleken meer voor de gezelligheid dan voor de kennis aangetrokken te zijn. En dan was er nog een nieuw ‘Driemtiem’- lid. Hij was in de veronderstelling die avond met vrienden naar een whiskyproeverij in de Wardborg te gaan. Groot was zijn teleurstelling dan ook toen hem duidelijk werd dat hij in een DorpsPubQuiz beland was. Tja van je vrienden moet je het maar hebben.

Dorpshuis de Wardborg zat deze DorpsPubQuizavond weer goed vol. Met twintig teams, het maximale aantal, werd er aan de quiz begonnen. Team ‘de Kruuten’ mocht als nieuwkomer verwelkomd worden. Alle teams waren goed voorbereid omdat de captains van tevoren geïnformeerd waren over het thema: Kijk om je heen in Garderen. De Wikipedia-pagina over Garderen bleek goed bezocht en er rouleerden spiekbriefjes waarop voor Garderen belangrijke jaartallen stonden. Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat iemand zelfs alle locaties van de houten beelden uit zijn hoofd geleerd heeft. Mooi dat de quiz zo leeft in het dorp, maar jammer genoeg gingen de vragen ergens anders over.

Er was door de organisatie weer een gevarieerde quiz in elkaar gezet. De ronde met de algemene vragen over Garderen was niet al te lastig. Wat wel lastig bleek, was de plaatjesronde. Hierbij moest, aan de hand van foto’s van ogen, de naam van Garderense ondernemers genoemd worden. Met name de ogen van Reinier Luth (IJstijd) waren moeilijk te herkennen, hoewel enkele teams op het goede spoor zaten kon de jury het antwoord: Reinier Meiling toch echt niet goed rekenen. De oudste onderneemster van het dorp Gerda Leijenhorst bleek ook voor een aantal teams te lastig. Minder moeite hadden de teams met Slager Gert Schuiteman, Horecaondernemer Johan Veldt, Dick van Beek van de Spar, woonwinkeleigenaresse Ineke Schuiteman, Chung Man van Camposing en Pim Zhu van het Smulhuis. Voor het team van de ‘De Bourgondiërs’ zat er gelukkig ook één bekende tussen: Corné de Ruiter. En dan waren er zelfs nog teams die Ebbo van Engelen, notabene aanwezig in de Wardborg niet herkenden.

De altijd lastige spellingsronde zorgde weer voor flink wat discussie en bedrukte- gezichten in de zaal. Zo werd er gediscussieerd over de woorden hunnebed, hunenbed of hunebed en kangeroe, kangaroe of kangoeroe? Alle teams hadden het woord zielenpiet fout gespeld en dit leverde achteraf nogal wat commentaar op. Er bleek echter geen discussie mogelijk, volgens de officiële spelling schrijf je zielenpiet, dus met een tussen-n. Deze spellingsronde bleek een kwelling voor ‘de Bokkenbaauwers’, we zullen het aantal punten niet noemen maar, het was niet best, en hiermee verspeelden zij hun top drie notering. Ze mistten natuurlijk de schrijfster uit Speuld maar goed, zelfs afgestudeerde journalisten hadden lang niet alles goed in deze dus schijnbaar moeilijke ronde. De prijs voor de beste speller ging naar Sara van team ‘Daaroedi’ die van de tien woorden er heel knap acht goed gespeld had. Vader Teus was trots en toen ook nog zijn favoriete band (de Amazing Stroofwafels) in de muziekronde voorbijkwam, kon ook zijn avond niet meer stuk.

Corné Huisman bleek in de rood/groen ronde de slimste van de avond en hij kreeg een flesje met een Garderens kruidenbitter overhandigd. We hebben begrepen dat hij dit zó lekker vond dat hij de volgende dag de hele voorraad bij de Coöp heeft opgekocht.

Er werd deze avond niet alleen voor de avondoverwinning gestreden maar ook voor de seizoensoverwinning. Zoals in eerdere verslagen te lezen viel, was het erg spannend aan de top en ontliepen de teams elkaar niet veel.

Met minimale puntenverschillen maakten meerdere teams nog kans op de seizoenhoofdprijs: de mooie wisselbeker. Zo stonden teams ‘Kweetnie’ en  ‘Deurdauwers 2’ allebei bovenaan in dit klassement maar zagen we in de loop van de avond de spanning oplopen bij beide teams.  Waarbij ‘Kweetnie’ over het geheel genomen minder scoorde, was voor  ‘Deurdauwers 2’ de theeronde het tragische dieptepunt. Want als je al geen appels van peren meer kan onderscheiden, en je sinaasappels voor citroenen verkoopt, dan kan je wel aan je theewater voelen dat het niet meer goed komt.  Maar gelukkig was daar nog het team ‘Deurdauwers 1’. De hele competitie een beetje in de schaduw van ‘Deurdauwers 2’ maar deze avond hebben ze laten zien wat ze waard zijn en dat die ‘1’ er niet voor niets staat. Ondanks een nare blessure bij één van de teamleden wisten ze de avondoverwinning binnen te slepen. ‘Deurdauwers 1’ mocht dan ook terecht de prijs: een bowling- en borrelarrangement, gesponsord door Wentzo in ontvangst nemen. Team ‘MetdeWijn@Tafel’ werd goede tweede en hierdoor werden zij uitgeroepen tot seizoenswinnaar. Van de gespeelde DorpsPubQuizzen in de afgelopen periode behaalden zij het beste gemiddelde en dus het hoogst aantal punten. Zij kregen van Marcel Goodschalk, namens het bestuur van de Wardborg, de wisselbeker uitgereikt. Het team kreeg tevens uit handen van Gert-René Kok van Bouwbedrijf Kok een bon voor een barbecue voor het hele team.

Uiteraard stond er, zoals het bij een DorpsPubquiz hoort, weer kaas en worst op de tafel. Dit keer gesponsord door Johan Veldt van de Bonte Koe en de organisatie van de DorpsPubQuiz. Ook zal het u niet ontgaan zijn dat er halverwege de avond warme hapjes waren. Deze kwamen van eetcafé de Bourgondiër, waarvoor dank aan eigenaar Corné de Ruiter. Gedurende de avond hebben we extra prijsjes, gadgets als bidons en handdoeken, weg kunnen geven. Deze gadgets werden aangeboden door Wentzo.

De organisatie kijkt tevreden terug op vier gezellige en geslaagde DorpsPub-Quizzen. We willen alle teams die in het afgelopen seizoen meegedaan hebben dan ook heel hartelijk bedanken. Fijn dat jullie er waren, zonder jullie inzet en enthousiasme was het nooit zó spannend, leuk en gezellig geworden. Vanaf deze plek ook alle credits aan Coriene Bokhorst en Teunette Koffijberg. Bedankt voor dit mooie initiatief! Tot slot nog even kort over de quizmasters, mocht u zich in de afgelopen quizzen onheus bejegend, gekwetst of tekortgedaan hebben gevoeld door de quizmasters? Dan kunt u een claim indienen bij de organisatie, deze zal niet in behandeling genomen worden.

In overleg met Ebbo van Engelen en het bestuur van de Wardborg is besloten volgend herfst/winterseizoen weer vier DorpsPubQuizzen te organiseren. Hou daarom de website van de Wardborg in de gaten. Vanaf september kunnen de teams zich weer inschrijven voor het nieuwe seizoen. Graag zien we jullie dan!

De uitslag

Teamnaam

Plaats

Totaal

5. Deurdauwers 1.

1

75,5

1. Met de Wijn op tafel

2

75

4.”Zes Wijn Graag!!”

3

74

20. Per Seconde Grijzer

3

74

16. Team Obelix

3

74

19. MTC Wardlo

6

72

12. Daaroedi

7

71

14. De BokkenBaauwers

8

69

15. Damclub Garderen

9

66,5

2. Team Vaarkamp

10

66

6. Team de Kruuten

10

66

13. Kweetnie

12

65

9. de Kokkies

12

65

18. Quiznix

14

64,5

3. Wandelsubclub

15

63

10. Erratum

16

61,5

8. De Ouwendorpjes

17

60,5

7. Driemtiem

18

60

11. Deurdauwers 2.

19

58,5

17. De Bourgondiers

20

53

Tekst geschreven door: Aleida Hekman

Misschien vind je dit ook leuk…

DorpsPubQuiz Garderen

DorpsPubQuiz Garderen

Flitsende start DorpsPubQuiz Garderen in 2023Afgeladen vol was het op...

Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsborrel Op 12 januari ontmoetten we elkaar op de...

0 reacties